International workshops and seminars for therapists
Upcoming: Online training Field Oriented Psychotherapy and Psychopathology Terapiados – Valencia (Es)Oct 4 2024 – June 27 202511 seminars – 16.00-19.30Language: Spanish (with translation for the English speaking trainers)Trainers: Jeffrey Varela, David Pico, Helena Kallner, Ricardo Andrés García, Miek van Dongen More info: Terapiados – Online training Field Oriented Psychotherapy and Psychopathology International online conference…
Vaak zit er trauma onder
Verslaving, eetproblemen, somberheid, agressief gedrag: vaak zit er trauma onder.We hebben dan de neiging vooral te kijken naar de uitingsvormen: de symptomen. In de GGZ worden ook veelal deze symptomen behandeld. Er is vaak geen tijd en aandacht om te kijken naar wat ze betekenen. Wat er werkelijk aan de hand is, komt niet aan…
Trauma, complex trauma, vroegkinderlijk trauma
Posttraumatische stress is het gevolg van een gebeurtenis – of een serie gebeurtenissen – die veel impact heeft, en op dat moment te overweldigend is om te verwerken. Een kenmerk van dit soort gebeurtenissen is machteloosheid: de onmogelijkheid om in actie te komen en te vluchten of te vechten om jezelf in veiligheid te brengen….
Wat is trauma?
Ik sprak vandaag een jonge vrouw die door bombardementen uit haar thuis in Oekraïne is verdreven en sinds kort in Rotterdam verblijft.Een hartverscheurende situatie. Temeer nog, omdat zij haar vriend moest achterlaten, die nu wacht tot hij opgeroepen wordt om te gaan vechten. De situatie vraagt het uiterste van haar om zich staande te houden….
Informeer je goed, als je overweegt medicijnen te gaan gebruiken
Depressie en angst kunnen ontzettend zwaar zijn om mee om te gaan. Soms helpen medicijnen dan om je te ondersteunen, terwijl je in therapie aan verandering werkt. Medicijnen pakken de pijn niet aan, maar dempen die eerder. Zonder therapie hebben medicijnen dus niet zoveel zin en houden ze een probleem alleen maar in stand, door…
Hoe help je een rouwende vriend?
Het is vaak moeilijk om om te gaan met de pijn van anderen. Als iemand in je omgeving iets naars heeft meegemaakt, heb je vaak de neiging de ander te willen opbeuren (“Kijk naar de mooie dingen in je leven!”). Advies te geven om er weer bovenop te komen (“Wandelen helpt als je je somber…
Het Pestlab – podcast door ervaringsdeskundigen over pesten
In Het Pestlab gaan ervaringsdeskundigen Rutger Verhoeff en Jordi Welschen op onderzoek uit naar alles wat met pesten te maken heeft. Maar vooral hoe je na een pestverleden weer vol goede moed en positiviteit in het leven kunt staan.
Problemen met het afbouwen van antidepressiva
De documentaire “Stoppen met de pillen” brengt aan het licht dat patiënten die antidepressiva slikken vaak in de problemen komen als ze er weer mee willen stoppen.Gevolg hiervan is dat mensen jarenlang medicijnen blijven slikken die ze niet (meer) nodig hebben. Medicijnen die evengoed een enorm effect hebben op de manier waarop je in het…
‘Slechte’ gewoontes veranderen (3) – kom uit die groef!
Naast de situatie zijn er nog een paar momenten waarop je je invloed kunt hebben op je gewoontes. Zoals ik al eerder schreef: neem wat tijd om te experimenteren met wat jou helpt in die momenten. Hoe meer je je ervan bewust bent hoe je gewoonte werkt en wat de gevolgen zijn, hoe gemakkelijker het…
‘Slechte’ gewoontes veranderen (2) – de situatie aanpakken
In het vorige stukje schreef ik over hoe de ervaring van een gewoonte uit verschillende facetten bestaat: de situatie, opkomend verlangen, selecteren en waarderen, grijpen naar iets, jezelf laten gaan, en verwerking oftewel assimilatie. Zelfbeheersing speelt een rol, maar het is maar één van de dingen die nodig zijn om een hardnekkige gewoonte te veranderen….