Druk op enter om de resultaten te tonen of ESC om te annuleren.

Miek van Dongen

Visie en werkwijze

Wat mij kenmerkt als therapeut is dat ik me via – gerenommeerde, vooral internationale – opleidingen en studiegroepen voortdurend blijf scholen in mijn vakgebied.
Daardoor ben ik gespecialiseerd in een breed scala aan psychische problemen, van levensvragen, rouw en relatieproblemen, tot ernstige vormen van psychisch lijden zoals (complex) trauma, persoonlijkheidsproblemen, verslaving, angst, verlatings- en bindingsangst, en depressie.
Om mijn ervaring met collega’s te kunnen delen geef ik supervisie, workshops, seminars en maak ik publicaties binnen mijn vakgebied. Een overzicht van deze – veelal internationale – activiteiten vind je hier.

Door mijn eigen doorleefde geschiedenis heb ik veel affiniteit met hoe mensen steeds opnieuw een heel eigen antwoord geven op de situatie waarin ze zich bevinden.
De reguliere GGZ richt zich vooral op symptoombestrijding en standaardbehandelingen op basis van standaardetiketten.
Ik denk dat ieder mens uniek is en sluit dus in therapie aan op jouw unieke situatie. Ik help je graag om vorm te geven aan je leven, op een manier die bij jou past. Een vorm die zich steeds weer kan vernieuwen, zodat je leven niet stilstaat, maar blijft bewegen.

Ik (1970) werk in een open en laagdrempelige sfeer, waarbij empathie en nabijheid belangrijk zijn en ik evengoed de (zorgvuldige) confrontatie niet schuw.

Naast mijn hoofdspecialisaties in (Master-) Gestalttherapie, Integratieve Psychotherapie (Mastertherapeut ECP) en EMDR heb ik via bij- en nascholing kennis op een breder vlak van psychotherapie en gebruik ik in de therapie ook inzichten uit onder andere somatische psychotherapie, systeembenadering, Voice Dialogue, psychosynthese, opstellingenwerk en mindfulness.

Opleidingen en erkenningen

Opleidingen:

 • 2-jarige training Developmental Somatic Psychotherapy bij Center for Somatic Studies – opleiding bewegings- en lichaamsgerichte psychotherapie (in training)
 • 8-mnd opleiding Contemporary Trauma Practice bij Miriam Taylor / Relational Change institute, Londen
 • sinds begin 2021 maak ik deel uit van een internationale studiegroep Advanced Phenomenology in Clinical Practice met Dan Bloom, psychotherapeut te New York
 • 2-jarige opleiding Gestalt Therapy for Supervisors aan het IPsiG – International Institute for Psychopathology and Gestalt Psychotherapy in Turijn (Italië) en Praag (Tsjechië)
 • 12-mnd training basic Phenomenology in Clinical Practice bij Dan Bloom, psychotherapeut te New York
 • 2-jarige Master opleiding Gestalt Therapy & Psychopathology in Clinical Practice aan het Istituto di Gestalt HCC, Italië
 • 4-jarige Post Bachelor opleiding Integratieve Psychotherapie aan de Academie voor Integratieve Humanistische Psychotherapie te Antwerpen, België
 • 2-jarige opleiding tot erkend EMDR-therapeut aan het BIVT, Nederland
 • 4-jarige opleiding gediplomeerd Gestalttherapeut – plus 2 jaar voor extra erkenningen – aan Academie Multidimens, Antwerpen/Rotterdam
 • opleiding Psychosociale hulpverlening PSBK aan het BIVT, Nederland, tot erkend complementair hulpverlener HBO
 • Academie voor Beeldende Kunsten Tilburg & St. Joost Academie Den Bosch – opleiding beeldend kunstenaar

Bij- en nascholingen onder andere:

 • Working with long term PTSD – nascholing Jan Roubal, psychiater te Praag, IpsiG
 • The Body is a Moving Dynamic door Ruella Frank, psychotherapeut te New York – klinische lichaamsgerichte fenomenologie in psychotherapie
 • Is everyone a Narcissus? – 2-delig seminar narcistische persoonlijkheidsproblematiek Michela Gecele, psychiater te Italië
 • Dialogues on Psychotherapy at the Time of Corona virus – online training bij Istituto di Gestalt HCC, Italië
 • Somatic Psychotherapy & Embodied Subjectivity – Center for Somatic Studies – Ruella Frank, New York/Stockholm
 • Absence is the Bridge between us – Gestalt Therapy Perspective on Depressive Experiences door Gianni Francesetti , psychiater te Turijn, Italië
 • Relational Living Body Psychotherapy – Julianne Appel-Opper, psychotherapeut te Berlijn, Duitsland
 • Yes we care – supporting relational dignity in a collapsing field – European Association for Gestalt Therapy (EAGT), Berlijn, Duitsland
 • The fertile void in Gestalt Therapy – European Association for Gestalt Therapy (EAGT), Budapest, Hongarije
 • Gestalttherapie en psychopathologie – Erik Cuyvers, Antwerpen, België
 • Mindfulness training – Mindfulness Instituut, Rotterdam
 • Vipassana (basis- en vervolgtrainingen) – Dhamma Pajjota International

Ik heb als vertaler meegewerkt aan de Nederlandse editie van het boek “Gestalt Therapy in Clinical Practice – From Psychopathology to the Aesthetics of Contact”, onder redactie van Gianni Francesetti, Michela Gecele, Jan Roubal.
Ook ben ik in mijn vakgebied actief als lid van de Kamer voor Ethische Vraagstukken van de N.V.A.G.T., de Nederlands Vlaamse Associatie voor Gestalttherapie en Gestalttheorie.

Ik voldoe ruimschoots aan de vakmatig gestelde eisen wat betreft supervisie (overleg en onderzoek in samenwerking met daartoe erkend psychotherapeut / psychiater), intervisie (intercollegiaal onderzoek en overleg) en voortdurende bijscholing.
Mijn supervisoren zijn Gianni Francesetti, psychiater en psychotherapeut te Turijn, Italië en Michela Gecele, psychiater en psychotherapeut te Turijn. Beide zijn internationaal gerenommeerd als therapeut en als theoreticus op het gebied van psychotherapie.

Beroepsverenigingen & erkenningen

Ik ben aangesloten bij het RBCZ (Register Beroepsbeoefenaren Complementaire Zorg).
Als gestalttherapeut ben ik zowel aangesloten bij de NVAGT (Nederlands Vlaamse Associatie voor Gestalttherapie en Gestalttheorie) als de EAGT (European Association for Gestalt Therapy).
Daarnaast ben ik als ECP-houder (European Certificate of Psychotherapy) aangesloten bij de EAP (European Association for Psychotherapy).
Ik ben BIVT-gecertificeerd en -erkend EMDR-therapeut.