Druk op enter om de resultaten te tonen of ESC om te annuleren.

Informeer je goed, als je overweegt medicijnen te gaan gebruiken

Depressie en angst kunnen ontzettend zwaar zijn om mee om te gaan. Soms helpen medicijnen dan om je te ondersteunen, terwijl je in therapie aan verandering werkt.
Medicijnen pakken de pijn niet aan, maar dempen die eerder. Zonder therapie hebben medicijnen dus niet zoveel zin en houden ze een probleem alleen maar in stand, door het te onderdrukken.
Als je overweegt medicijnen te gaan gebruiken, zou ik je aanraden je er goed over te informeren en je te laten ondersteunen bij het gebruik ervan. Antidepressiva geven namelijk bijwerkingen en hebben soms ongewenste effecten.

De antidepressiva keuzetool

Psychiater Jim van Os ontwikkelde met Stichting PsychoseNet een Antidepressiva Keuzetool waarmee je medicatie kunt vergelijken op bijwerkingen.

Mocht al je antidepressiva gebruiken, of overwegen ze te gaan slikken, lees dan ook zijn inleiding over goed gebruik van dit soort medicijnen.
Hij schrijft: “De één reageert erop als een wondermiddel, de ander wordt er doodziek van. Alle medicamenten die worden gebruikt in de psychiatrie zijn in feite experimenteel: we weten niet hoe ze werken en we weten niet goed wat ze gaan doen bij de persoon (positief EN negatief).”
Hij geeft vervolgens een aantal belangrijke tips waar je op moet letten, en waar je aandacht voor kunt vragen bij je huisarts.

Verder lezen:
Problemen met het afbouwen van antidepressiva
Wat te doen tegen somberheid? Pillen hebben vaak geen zin.
Meer nuttige informatie antidepressiva vind je hier: Alles over antidepressiva.