Hoe help je een rouwende vriend?
Het is vaak moeilijk om om te gaan met de pijn van anderen. Als iemand in je omgeving iets naars heeft meegemaakt, heb je vaak de neiging de ander te willen opbeuren (“Kijk naar de mooie dingen in je leven!”). Advies te geven om er weer bovenop te komen (“Wandelen helpt als je je somber voelt!”). Of je vult de ervaring van de ander te snel in, door te vertellen dat we zoiets zelf ook weleens hebben meegemaakt.
Hoe goed bedoeld ook, deze dingen werken zelden. De ander voelt zich niet gezien en gehoord, en juist eenzamer. Gaat zich verdedigen, of terugtrekken.
Wat wel helpt, is ruimte maken om te luisteren en de pijn te erkennen.
Dat kan ongemakkelijk zijn. Je wordt namelijk met je eigen machteloosheid geconfronteerd als je in aanraking komt met de pijn van een ander. En we hebben geleerd zo snel mogelijk van machteloosheid af te willen, het te willen oplossen.
Hoe verleidelijk – en menselijk – dit ook is, je helpt de ander meer door te vertellen dát je je machteloos voelt. De ander te laten weten dat je even niet weet wat je moet zeggen.
Juist door een ander hun pijn te laten voelen, en er met je aandacht bij te blijven, kun je ze helpen. Niet om de pijn weg te maken, maar om te laten weten dat ze er niet alleen mee zijn.
En dat geeft troost.
Megan Devine en Refuger in Grief maakten een animatie over hoe je kunt omgaan met een rouwende vriend.