Luister om te begrijpen, zeker nu je op elkaars lip zit – over Geweldloze Communicatie
“Geweldloze Communicatie is bedacht door de Amerikaanse psycholoog Marshall Rosenberg. De hoofdvraag van de methode is: hoe kom je dichter tot elkaar? In plaats van: hoe krijg je je gelijk?
Communiceren is luisteren. Wanneer luisteren om te reageren overgaat in luisteren om te begrijpen, ontstaat er echt contact. Verbinding moet altijd boven inhoud gaan.”
Lees het artikel op de site van de NRC: Luister om te begrijpen, zeker nu je op elkaars lip zit
Wat meer over de methode van Geweldloze Communicatie:
Het is een methode om bij conflicten tot meer verbinding te komen, in plaats van tot verwijdering en escalatie.
Het is gebaseerd op empathisch luisteren naar jezelf en naar de ander en jezelf op empathische manier uitdrukken.
Geweldloze Communicatie bestaat uit 4 elementen:
Waarneming: Benoemen wat je zuiver waarneemt (niet hoe je daarover oordeelt), in neutrale termen uitgedrukt, zonder dat er een oordeel naar de ander in verstopt zit.
Bv: “Je kwam vanavond na het eten thuis.”
Gevoel: Benoemen hoe je je voelt bij die waarneming (niet hoe je erover denkt of oordeelt). Ga er daarbij van uit dat wat je voelt niet is veroorzaakt door de ander, maar door jouw interpretatie van wat de ander doet of zegt.
Bv: “Ik voel me verdrietig en boos, omdat ik erop had gerekend dat we samen zouden eten.”
Behoefte: Waarom is dit belangrijk voor je, welke behoefte gaat er schuil achter je gevoel? De behoefte onder een gevoel ligt, kan van moment en van persoon tot persoon verschillen.
Bv: “Het is voor mij belangrijk om te kunnen vertrouwen op onze afspraken.”
Verzoek: Stel een concrete actie voor waarmee aan jouw behoefte kan worden beantwoord. Dit is een positief geformuleerd voorstel (benoem dus wat je wél zou willen, i.p.v. wat je niet wilt), waarmee je duidelijk maakt wat op dat moment voor jou belangrijk is. De ander mag hier ‘nee’ op zeggen (anders is het geen verzoek, maar een eis), omdat diens behoefte (deels) niet aansluit op wat jij verlangt. Die kan een tegenvoorstel doen. Je kunt op basis daarvan samen komen tot wat het beste werkt voor jullie allebei.
Bv: “Wil je, als je ziet aankomen dat onze afspraak niet door kan gaan, het me op tijd laten weten? Dan kan ik mijn eigen plan trekken zonder rekening met jou te blijven houden.”
Dit klinkt heel simpel, maar het vraagt oefening en aandacht. Vaak is het nodig om pauzes te nemen in het gesprek, om na te gaan wat je voelt en wilt en om zonder oordeel te luisteren naar de ander.
Video’s (3 delen in het Engels) waarin Marshall Rosenberg uitleg geeft over Geweldloze Communicatie:
Nonviolent Communication – Marshall Rosenberg