Druk op enter om de resultaten te tonen of ESC om te annuleren.

Kruiden die bewezen effectief zijn bij premenstrueel syndroom en overgangsklachten

Zilverkaars

Op basis van goed opgezette gerandomiseerde klinische studies met gestandaardiseerde zilverkaarsextracten kan worden geconcludeerd, dat er tamelijk sterk wetenschappelijk bewijs is voor de effectiviteit van (gestandaardiseerd) zilverkaarsextract bij opvliegers en andere overgangsklachten. Het wetenschappelijke bewijs is voldoende om zilverkaarsextract (van hoge kwaliteit) aan te bevelen bij vrouwen in de overgang.
Meer onderzoek is nog steeds gewenst, zeker met het oog op de populariteit van zilverkaars.

Monnikspeper – Vitex Angus Castus

De primaire en tevens wetenschappelijk best onderbouwde toepassing van monnikspeper (besextract) is PMS/PMDD (Premenstrueel Syndroom / Premenstrual Dysphoric Disorder).
Daarnaast wordt monnikspeper ingezet bij menstruatiestoornissen (waaronder een onregelmatige, korte of lange cyclus, het uitblijven van menstrueel bloedverlies of overmatig bloedverlies), verminderde vruchtbaarheid (geassocieerd met een relatief progesterontekort en hyperprolactinemie), (hormonale) acne, (atypische) menopauzale klachten, polycysteus ovariumsyndroom (PCOS), vleesboom, endometriose, ter verbetering van de hormonale balans na het stoppen met de anticonceptiepil en bij menstruatiepijn.

Monnikspeper is net zo effectief bij menstruatiepijn (primaire dysmenorroe) als de anticonceptiepil en mefenaminezuur (een nietsteroïde anti-inflammatoir geneesmiddel [NSAID] dat niet in Nederland verkrijgbaar is).

Overmatig bloedverlies tijdens de menstruatie door gebruik van een spiraaltje wordt significant tegengegaan door monnikspeper.

Van de vrouwen met PMS/PMDD heeft 52-81% baat bij monnikspeper.

Maca

Eén van de plantaardige middelen die PMS- en overgangsklachten kunnen verlichten, is maca. In Peru gebruiken vrouwen maca van oudsher tegen overgangsklachten zoals opvliegers, nachtzweten, vaginale droogheid, laag libido, vermoeidheid, slaapproblemen en depressie. Daarnaast wordt maca ook bij premenstruele klachten zoals stemmingswisselingen, vochtretentie en hoofdpijn ingezet.

Maca is een knolgewas dat onder barre omstandigheden hoog (boven 4000 meter) in het Andesgebergte van Peru groeit. Van oudsher wordt maca (knol) ‘Peruaanse ginseng’ of ‘ginseng uit de Andes’ genoemd, omdat maca naast de hoge voedingswaarde krachtige adaptogene (energieverhogende, stressregulerende, harmoniserende, versterkende, verjongende) eigenschappen bezit.

Meer informatie

In het originele artikel vind je nog meer informatie over kruiden die werken bij deze problemen.

Lees het artikel op Orthokennis – https://www.orthokennis.nl/artikelen/pms-en-overgangsklachten